Când a fost ultima dată când ați avut o noapte bună de somn? Cei mai mulți dintre noi tindem să recuperăm somnul ori de câte ori avem timp liber. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu dormim suficient, deoarece majoritatea adulților din lume nu beneficiază de cele șapte până la nouă ore de somn recomandate pe zi.
Somnul este o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi. Acesta oferă creierului și corpului nostru timp să se odihnească, astfel încât să putem funcționa bine a doua zi. Lipsa unui somn adecvat pe perioade lungi de timp afectează negativ procesele mentale și a fost asociată cu multe boli, cum ar fi diabetul, obezitatea, depresia, anxietatea și chiar unele forme de cancer.
Pe lângă îmbunătățirea stării generale de sănătate, un somn suficient vă ajută să vă concentrați mai bine în timpul zilei (precum și în timpul nopții), vă îmbunătățește starea de spirit și reduce nivelul de stres. Iată cinci beneficii care vin odată cu dormitul mai des:
Veți fi mai puțin stresat și mai bine echipat pentru a face față situațiilor stresante
Somnul este un proces în care creierul dumneavoastră este „reîncărcat” de către sistemul nervos. Acest proces este strâns legat de producția de hormoni care reglează starea de spirit, pofta de mâncare, percepția durerii și multe alte funcții din organism. În plus, lipsa somnului a fost asociată cu un risc crescut de stres, anxietate și depresie.
Pe măsură ce îmbătrânești, dormitul mai puțin te poate face mai vulnerabil la aceste probleme. Oamenii care se simt anxioși sau stresați încearcă adesea să stea treji mai târziu sau mai devreme pentru a compensa. Cu toate acestea, acest lucru nu face decât să înrăutățească lucrurile, deoarece corpul tău nu are suficient timp să se „încarce” și ajungi să te simți și mai stresat.
Somnul este, de asemenea, important pentru persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat de stres din cauza problemelor de la locul de muncă sau de familie. Lipsa somnului poate face ca aceste probleme să pară și mai semnificative. Cel mai bun mod de a combate stresul este să faceți exerciții fizice zilnic, să mâncați bine și să dormiți suficient.
O mai bună concentrare
Somnul este important pentru ca creierul să se reîncarce. Acesta este motivul pentru care privarea de somn și lipsa somnului au un impact atât de mare asupra gândirii cognitive. Somnul este legat de procesul de consolidare a memoriei.
Acest proces permite creierului să stocheze, să proceseze și să creeze noi amintiri. Atunci când suntem privați de somn, acest proces este împiedicat și, prin urmare, suntem mai puțin capabili să ne concentrăm.
Beneficii pentru sănătate
Somnul este legat de o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv următoarele:
– O mai bună sănătate mintală și o rezistență sporită la stres și anxietate
– Îmbunătățirea sănătății metabolice, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de insulină și reducerea riscului de diabet zaharat
– Mai puține șanse de a contracta o serie de boli, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare, boli neurodegenerative și unele forme de cancer
– Scade stresul și crește senzația de calm și bunăstare
– Menține o greutate și un metabolism sănătos
– Crește creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor
Reduce greutatea și are efecte anti-îmbătrânire
Atunci când dormi, corpul tău arde calorii și consumă energie. Atunci când nu dormiți, metabolismul organismului dumneavoastră încetinește și ajungeți să stocați mai multe calorii. Lipsa somnului a fost legată de un risc mai mare de obezitate și de boli metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Somnul afectează, de asemenea, hormonii din corpul dumneavoastră. Acest lucru are un impact asupra felului în care arătați și asupra modului în care îmbătrâniți.
Atunci când dormiți, reduceți cortizolul – un hormon care joacă un rol în metabolizarea grăsimilor și în reglarea metabolismului. S-a constatat că acest lucru are un efect anti-îmbătrânire. Somnul a fost, de asemenea, legat de modificări ale genelor. În timpul somnului, corpul dumneavoastră modifică expresia genelor. S-a constatat că acest lucru are efecte anti-îmbătrânire.